Per què és tan important l'eficiència energètica?

En poques paraules, eficiència significa "aconseguir molt amb poc", ja que tracta sobre com utilitzar com menys recursos millor per aconseguir el màxim efecte. L'eficiència energètica és l'art d'utilitzar la menor quantitat possible d'energia (electricitat, gas, gasoil, etc.) per aconseguir la satisfacció de les nostres necessitats de llum, calor, fred i comoditat en general. És com fer un bon sopar per a moltes persones utilitzant una quantitat limitada de provisions, cosa que els cuiners manyosos aconsegueixen fàcilment.

 

Podem aconseguir eficiència mitjançant la tecnologia avançada (canviant un llum convencional per un led) o bé mitjançant el sentit comú, apropant la llum al diari que està llegint una persona a una habitació. En ambdós casos aconseguim el mateix: un diari ben il·luminat i un lector satisfet.

 

L'eficiència energètica és fonamental per aconseguir un món sostenible. La raó és que fabricar i distribuir energia (en forma d'electricitat, gas, llenya o calor útil) és car i té un fort impacte sobre el nostre medi ambient. Hi poden haver "illes" contaminants i malgastadores d'energia, però són insostenibles a llarg termini. L'eficiència energètica facilitarà que tota la humanitat gaudeixi d'unes condicions de vida dignes i saludables, traient el major partit possible de l'energia.
 

L'eficiència energètica

 

En què pot millorar la nostra vida l'eficiència energètica?

  • Una casa que estalvia energia estalvia també molts diners. Només cal que miris les factures de la calefacció i l'electricitat per adonar-te'n.
  • L'eficiència energètica contribueix al benestar de les nostres llars, ja que combat el malbaratament mitjançant accions intel·ligents que contribueixen a millorar la societat de moltes maneres: una casa eficient està sempre més ben cuidada i proporciona una vida més satisfactòria als seus habitants.
  • L'eficiència energètica millora el nostre medi ambient. Podeu veure, al rebut de la llum, la quantitat de CO2 i de residus radioactius que genera cada kWh que heu consumit, però caldria afegir a aquests dos elements molts altres compostos contaminants. Cada partícula d'energia que estalviem contribueix de manera directa a millorar la nostra salut i la del nostre planeta.

No resulta massa cara?

L'eficiència energètica es pot millorar tant gastant molt poc diners com gastant-ne bastants. Però, fins i tot si hi hem invertit molts diners, començarem a recuperar-los immediatament, ja que veurem reduïdes les nostres factures d'energia. D'aquesta manera, un termòstat s'amortitza en un parell de dies, mentre que una millora completa d'aïllaments pot tardar uns quants anys. Una vegada amortitzada la instal·lació, podrem recollir-ne els beneficis mentre duri la seva vida útil, que pot ser fàcilment de dècades.

És cert que és molt complicada de posar en pràctica?

L'eficiència energètica es basa principalment en el sentit comú i en instal·lacions senzilles. El temps d'instal·lació pot variar d'uns minuts per aïllar una porta, a diverses setmanes per col·locar un aïllament complet.

Moltes coses les pot fer un mateix, practicant el senzill ecobricolatge de l'eficiència energètica però, en general, confiar en un bon professional per fer les instal·lacions ens estalviarà temps i diners.
 

Per què parlem ara de l'eficiència energètica?

L'eficiència energètica als edificis és un art que es practica des de temps immemorials, però que malauradament es va perdre en el gran boom de la construcció de les últimes dècades. Les primeres polítiques oficials d'estalvi d'energia van començar arran de la crisi del petroli de 1973, i la lluita contra el canvi climàtic els hi ha donat un fort impuls, ja en temps actuals.

On podem aconseguir un major estalvi d'energia?

Com consumeixes energia a la teva llar

Tenim un marge molt gran per millorar la nostra eficiència energètica, especialment pel que fa a la climatització de les nostres llars: l'ús de la calefacció i l'aire condicionat. Però hi ha altres aspectes de la nostra vida quotidiana on també hi ha grans possibilitats de millorar la nostra eficiència energètica. Descobreix-los.