Posada al punt anual

Amb els canvis d'estació no només canvien les temperatures, sinó que també ho fan les nostres rutines, el temps que passem a casa i les nostres activitats, tant dins com fora de la llar.

Posada al punt

 

Per optimitzar el consum energètic de la nostra llar n'hi ha prou amb tenir en compte uns petits consells. Ventilar i purificar l'ambient, segons l'època de l'any, o un correcte manteniment i neteja dels nostres electrodomèstics, bombetes i aixetes ens permetrà estalviar energia i ser més eficients a casa.

Aire pur a casa teva

Aire pur a casa teva

Ventilar

Amb els canvis d'estació els nostres hàbits a casa varien. Quan s'apropa l'estiu és freqüent ventilar durant més temps i obrir els balcons i les finestres més freqüentment. Ventila en funció de la temperatura exterior, a l'hivern amb 10 minuts és suficient.

 

Aspirar

Si tens catifes és recomanable passar l'aspirador una vegada al dia a les zones més transitades. Canvia el filtre sovint i, si adquireixes el costum de treure't les sabates en arribar a casa, aquesta es mantindrà neta durant molt més temps.

 

Purificar

Les plantes no només ajuden a decorar la nostra llar, sinó que humitegen i purifiquen l'ambient, però recorda que segons l'època de l'any poden preferir un espai i un reg diferents. Algunes plantes et poden ajudar a prescindir de l'humidificador o a necessitar-lo menys, i recorda que els cactus no emeten CO2 durant la nit.

Neteja que permet estalviar

Neteja que et permet estalviar

Bombetes
Les bombetes i els llums de sostre són els grans oblidats de la nostra llar. Netejar-les et permetrà ser més eficient i aprofitar millor la llum que projecten. Pensa a fer-ho sempre amb un drap sec i assegura't que estiguin apagades i fredes.

 

Frigorífics
Netejar les parets interiors i les gomes de tancament amb una esponja humitejada amb aigua sabonosa ens evitarà obstruccions en la ventilació o un tancament defectuós de la porta i la conseqüent pèrdua d'energia. També hem de netejar la part posterior del frigorífic almenys una vegada a l'any.

 

Aixetes
A la cuina i al bany comprova que les aixetes no degoten i no tenen calç perquè l'aigua flueixi bé. Si vols ser més eficient en el consum pots incorporar-hi aeradors que et permetran estalviar aigua amb una inversió molt baixa.

Organització eficient de la llar

Organització eficient

Tèxtils
Reemplaça els tèxtils de casa amb teixits adequats a l'època de l'any. La funda del sofà o els coixins i les catifes et poden ajudar a adaptar-te millor a les temperatures de cada estació.

 

Espai roba
Canviar de temporada és l'excusa per ordenar i desfer-te de tota aquella roba que no utilitzes. Si és estiu, la temperatura ideal de la llar és de 25° i, a l'hivern, de 21°. Col·loca les peces més adequades amb la temperatura de la teva llar a la part més accessible de l'armari: a més de ser el més pràctic t'ajudarà a mantenir-lo ordenat més temps.

 

Parament de la llar i frigorífic
La nostra manera de cuinar també varia amb les estacions. Ordenar el parament de la cuina en funció dels nostres hàbits culinaris ens permetrà ser més eficients. Ocorre igual amb els aliments que guardem al frigorífic. És aconsellable mantenir la temperatura de la nevera entre 3 i 5 °C i la del congelador a -18 °C.

Seguretat i manteniment

Seguretat i manteniment

Revisió periòdica
Mantenir les instal·lacions i els aparells de la nostra llar en condicions òptimes garanteix que el consum energètic sigui el més adequat. Assegura't que sigui revisat una vegada a l'any.

 

Il·luminació eficient
Substitueix progressivament les bombetes per il·luminació de baix consum o LED. Conèixer les diferències entre la il·luminació tradicional o LED et pot estalviar fins a un 70% de consum. A més, un LED et pot acompanyar durant 21 anys i no té cap component tòxic.

 

Etiquetatge energètic
Els electrodomèstics tenen una vida útil limitada. Aprofita el moment de la substitució per tenir en compte l'etiqueta d'eficiència energètica. Fer això et pot suposar un bon estalvi en el consum d'energia de la teva llar.