Principis de decoració

Decora amb ordre i harmonia

La decoració és l'art de combinar els colors, les textures, els objectes, els estils i els recursos a fi d'aconseguir un ambient harmònic i estèticament bonic. Com que l'harmonia i l'estètica són dues disciplines que es regeixen per raons purament subjectives, no hi ha dogmes, prohibicions ni restriccions. Per això, no hi ha una llar més bonica que una altra. Només una llar més adequada per a cadascun de nosaltres. Perquè la llar on vius és només dels teus i, per tant, ha de respondre a les vostres necessitats, als vostres gustos personals i a les vostres preferències estètiques.

 

Per crear-hi un ambient perfecte, has de trobar la combinatòria adequada d'objectes, materials i superfícies. I, per a això, has de tenir en compte una sèrie de regles bàsiques de decoració abans de llançar-te a omplir totes les estances de detalls petits o grans sense haver pensat abans en quin lloc vols que es converteixi el teu habitatge. Per no començar la casa per la teulada i perquè després no et sembli que vius a un lloc en què ningú no se sent a gust, et proposem una sèrie de principis bàsics per transformar la teva llar en la millor del món.

Decora amb ordre i harmonia

Defineix primer la distribució d'espais, després el color i la il·luminació i, finalment, els objectes funcionals i decoratius.

Pensa en global

Per començar, intenta imaginar que la casa està buida, no et concentris en els petits detalls com els quadres o les figures decoratives i observar els espais nus de què disposes, tenint en compte la personalitat de la casa i els elements que ja tingui integrats, com ara llibreries de fusta, xemeneies, armaris de paret, etc. Les mides i les formes de les estances o la presència de llum natural determinaran els colors, la mida i la distribució dels mobles o la necessitat d'augmentar la llum artificial.

Pensa en els teus usos i necessitats

Perquè no és el mateix viure sol, en parella o en família, amb nens petits o amb mascotes, treballar a casa o tenir una llar dormitori, cada llar respon a necessitats diferents. D'acord amb això, intenta definir un o diversos usos per a cada estança, de manera que cada espai resulti estèticament agradable però, sobretot, molt funcional i còmode.

Pensa en els teus gustos personals

De tendències en decoració, n'hi ha per a tots els gustos, de les línies més clàssiques a les més rústiques, de les més barroques a les més minimalistes o de les més industrials a les més romàntiques. Pensa en com ets, en com vesteixes, en què t'agrada fer i en què et fa sentir bé. Així, podràs definir què esperes trobar quan arribis a casa o quan entris a una estança concreta. Per exemple, un espai que et relaxi o bé un que t'activi.

Pensa en els detalls

Una vegada avaluats els espais i les possibilitats, l'ús i les necessitats i els gustos personals, és l'hora de definir la teva pròpia línia decorativa. Però l'harmonia i l'equilibri de línies, formes i volums només la trobaràs pensant amb ordre i coherència. De la mateixa manera que ocorre quan compres unes sabates, que penses si tens el vestuari adequat per combinar-les, quan vagis a comprar un sofà, pensa on el vols situar, qui l'utilitzarà, per a quina finalitat, quins colors té el saló, de quin espai disposes, etc. I recorda que la compra impulsiva sol estar renyida amb l'harmonia estètica.