Ordre i neteja a casa

Un lloc per a tot, i tot al seu lloc. Aquesta és la màxima que ha d'imperar a qualsevol llar si volem mantenir el benestar, l'harmonia i la comoditat a casa i així poder gaudir d'una autèntica qualitat de vida en companyia dels nostres. Perquè sense ordre no hi ha eficiència i sense eficiència no hi ha confort.

Ordre i neteja a casa

Moure'ns folgadament per casa és impossible si ensopeguem contínuament amb sabates, motxilles, ninots o bosses d'escombraries. L'organització a casa resulta un requisit indispensable per conviure amb els altres membres de la família o companys de pis i poder compartir un lloc agradable per a tots. I per això és necessària la disciplina: establir una sèrie de rutines bàsiques ens ajudarà a mantenir l'ordre i la neteja domèstics i així evitar l'acumulació de tasques i el caos que genera el desordre material. Perquè les tasques de la llar sempre són allà, mai no acaben, i incorporar-les al dia a dia ens aportarà ordre material i tranquil·litat mental.

No surtis de casa sense...

El llit fet, els plats nets i les escombraries tirades.

• Tots netegem, tots ordenem

Comença per assignar un repartiment de tasques o un calendari entre els membres de la família o els companys de pis. Des dels més petits fins als més grans, tots els que viuen sota el mateix sostre són responsables dels seus objectes personals i del lloc que comparteixen i, per tant, han de vetllar pel benestar d'ells mateixos i dels altres. Si tots hi col·laboren, la dedicació de cadascú en les tasques de la llar disminuirà i ningú no se sentirà més carregat de treball domèstic que els altres.

• Terres i estructures espaioses

Defineix un lloc per a cada cosa, sobretot per a les claus, abrics i bufandes, sabates, motxilles, cascos de moto o qualsevol objecte que utilitzis sovint però que tendeixi a quedar pel mig, i mantén sempre el terra i les estructures espaioses. Neteja i desa cada cosa al seu lloc després d'haver-la utilitzat per evitar l'acumulació de brutícia i la presència de trastos pel mig, especialment a la cuina, al bany i a l'habitació dels nens.

• No utilitzar cada centímetre o espai disponible

Si ho fas, no deixaràs espai per a res nou i, a més a més, crearàs un ambient massa caòtic i estèticament molt saturat.

• Desfés-te dels trastos inútils i de la roba que no et poses

Acumular objectes que no utilitzem és un veritable desaprofitament d'espai. Revisa els armaris i desfés-te de tot allò que mai no utilitzes: des de roba que no et poses, llibres que mai no llegeixes o música que no escoltes fins a objectes decoratius que no t'agraden o menjar caducat, que se solen acumular al fons dels armaris.

• Agrupa per categories

Totes les espècies, infusions, llegums, pasta o cereals junts. Categoritza els aliments al rebost i a la nevera, la roba als armaris i els altres objectes a les prestatgeries. Així no perdràs ni un minut en saber trobar allò que cerques.

• El més utilitzat a primera línia

Pensa quins estris utilitzes més i quins menys, quina roba et poses aquesta temporada i quina no, i col·loca-ho als armaris seguint aquest ordre: allò més utilitzat, als calaixos més accessibles, i allò que només utilitzes un parell de vegades a l'any, en caixes o als dalts.