No n'hi ha prou amb apagar el llum: la conducta eficient

La conducta eficient (en matèria d'energia) és una part fonamental de les mesures d'estalvi que podem dur a terme a casa. Inclou diversos tipus d'accions: n'hi ha d'instintives i de quotidianes, com l'hàbit d'apagar el llum en sortir d'una habitació. D'altres requereixen alguna reflexió, com pujar dos graus el termòstat de l'aire condicionat. D'altres impliquen activitat física per modificar l'envolupant de casa, com la necessària per estendre un tendal un dia de molta calor. En darrer terme també podrien incloure l'ecobricolatge, com per exemple col·locar ribets en portes i finestres mal ajustades.

 

Una conducta eficient necessita informació per contrastar l'eficàcia de les accions, i per desgràcia no és fàcilment accessible. Tenim rebuts de la llum emesos cada dos mesos i comptadors molts antics en algun punt poc visible de casa o al soterrani de l'edifici. Un "comptador de saló" amb grans xifres i gràfics del consum seria molt útil per posar en pràctica la conducta eficient amb més possibilitats d'èxit.

 

Vet aquí algunes accions que es poden incloure en una conducta energèticament eficient:
 

Fer servir els manuals d'instruccions dels electrodomèstics i de qualsevol aparell que consumeixi energia

Fes servir els manuals d'instruccions

Encara que pot ser difícil submergir-se en els manuals d'instruccions, tots inclouen programes economitzadors molt interessants que permeten desconnectar la instal·lació parcialment però sense perdre la temperatura de confort desitjada, com la "modalitat viatge" (durant aquest període, la calefacció es connecta l'imprescindible perquè la casa no es congeli del tot), la possibilitat de modular la intensitat d'ús de la instal·lació en funció del grau d'ocupació de la casa, etc.

Naturalment, això només s'aplica tenint el control de la instal·lació. Altres funcions que es poden regular són la temperatura de sortida de l'aigua de l'escalfador, la temperatura del frigorífic, els programes de la rentadora i el rentaplats, etc.

Hàbits: conductes instintives molt senzilles

Hàbits: conductes instintives molt senzilles

Hi ha moltes oportunitats de desconnectar un aparell abans de l'habitual, que es van acumulant donant al final un increment significatiu de l'eficiència energètica. Aquí entra el gest proverbial d'apagar els llums en sortir d'una habitació.

Practicar el maneig economitzador

Practicar el maneig economitzador

En comptes de fregar a raig d'aigua calenta, fes-la servir només per remullar al principi i rematar la feina esbandint amb aigua freda. El mateix es pot dir d'una cuina elèctrica: podem estalviar molta energia seleccionant la posició "4" en comptes de la "6" per acabar la cocció un cop que s'ha arribat a la temperatura d'ebullició. O podem activar la modalitat "repòs" dels ordinadors nosaltres mateixos quan ens aixequem una estona de la taula de treball, en comptes d'esperar que la màquina ho faci automàticament.

Cada cop més aparells ens ajuden amb modalitats ECO, encara que és convenient controlar els programes el més directament possible.

Organitzar l'espai

Organitzar l'espai

Tal com passa amb la col·locació dels llums, aspecte fonamental de l'eficiència energètica de la il·luminació, és possible canviar la ubicació i orientació de molts aparells i aconseguir a canvi estalvis d'energia substanciosos: és molt important la col·locació adequada de calefactors, aparells d'aire condicionat i frigorífics. També és important per evitar sinergies negatives, com la reunió de massa focus de calor en un espai reduït.

Definir pautes d'ús en el temps

Definir pautes d'ús en el temps

Com en el tradicional canvi de disposició de les cases en modalitat hivern/estiu (col·locant o retirant catifes, cortines, estors, tendals, etc.). Pot ser útil definir pautes d'ús de la calefacció i l'aire condicionat amb temps.

Controlar

Controlar

Revisar periòdicament factures, comptadors, indicadors, termòstats, etc. Es tracta de mantenir un ull a sobre dels consums d'energia i de la seva evolució: Disminueixen gradualment, no varien o presenten un augment que no podem explicar?

Comprovar

Comprovar

L'usuari hàbil de l'energia fa comprovacions periòdiques de bon funcionament dels aparells i sistemes: això pot ser tan senzill com evitar obturacions de sortides de calor o fred, objectes col·locats sobre radiadors, reixetes de ventilació tapades, etc. O bé detectar fuites d'energia.

Manteniment

Manteniment

Tenir un calendari de manteniment i revisions, amb accions múltiples que poden anar des d'eliminar el gel del congelador del frigorífic fins a avisar el tècnic perquè vingui a revisar la caldera de calefacció. Convé seguir rigorosament els calendaris oficials de revisió d'instal·lacions d'electricitat, gas i climatització.

La conducta eficient en realitat consisteix moltes vegades a redissenyar processos, igual que es fa a qualsevol empresa. Si l'expressió resulta una mica enrevessada, la seva pràctica és ben senzilla: per exemple, escalfar aigua al bullidor, en lloc de fer servir la placa de la cuina.

 

Al final, tota la conducta eficient adequada per a un habitatge i el seu cas particular es podria resumir en un autèntic "manual d'operacions", on s'indiquin tots els passos a seguir davant de qualsevol ús de l'energia i les seves principals contingències o imprevistos. Aquest manual podria estar dividit en capítols com "Cuinar, climatitzar, ventilar, refrescar, rentar roba o vaixella, netejar la casa". Per a cada procés el manual donaria instruccions detallades, amb variants per a hivern i estiu si escau. Fins i tot hi podria haver capítols especials com "Com enfrontar-se a un dia de calor asfixiant".

 

No us espanteu, no es tracta de redactar i utilitzar un volum gruixut d'anelles i fulls intercanviables. En veritat, el manual d'operacions el tenim tots al cap, només es tracta de fer-lo servir més conscientment per estalviar energia i diners.