El curs d'estiu de la Fundació Gas Natural Fenosa i la UB ha analitzat el cost de l'energia com a factor clau per a la competitivitat industrial

Data
04-07-2014
Categoria
Notícia corporativa
Tema

La companyia energètica promou, a través de la seva fundació, la millora de l'eficiència energètica i la innovació tecnològica en l'àmbit de l'energia, amb accions d'informació, formació i sensibilització social.

El curs d'estiu Energia, indústria i competitivitat, organitzat aquesta setmana per la Fundació Gas Natural Fenosa i la Universitat de Barcelona (UB), ha destacat la influència decisiva del cost i de la disponibilitat de l'energia en la competitivitat de la indústria espanyola i europea, així com dels riscos que els alts preus de l'energia a Europa i a Espanya agreugin el procés de desindustrialització.

El senior partner and managing director del Global Leader Energy Practice de Boston Consulting Group, Iván Martén, va explicar que el cost energètic té un paper fonamental en la competitivitat del sector industrial, ja que suposa un 30-40%-40 dels costos operatius en indústries, com ara l'acer, el ciment i l'alumini. Va destacar així mateix que la Unió Europea s'ha concentrat exclusivament i excessivament en el respecte mediambiental, i ha oblidat dos aspectes clau per a la supervivència de la indústria: el cost econòmic i la garantia de subministrament, mentre que països com els Estats Units aconseguien la seva autosuficiència energètica gràcies al gas "no convencional".

El catedràtic d'Economia de l'Esade Business School, Francesc Xavier Mena, va posar en context aquest problema i el va situar en el marc de la crisi econòmica espanyola i mundial que vivim i va refermar el greu risc de desindustrialització que viu tot Europa i, sobretot, Espanya.

Per part seva, el catedràtic de Recursos Energètics de la Universitat de Barcelona i coordinador d'aquest curs, Mariano Marzo, va analitzar la situació des del punt de vista dels recursos energètics i l'evolució dels seus mercats al món, i va incorporar reflexions de geopolítiques, com ara els conflictes armats i la recuperació de l'autosuficiència energètica dels EUA.

La posició de la patronal i dels sindicats de la indústria

El president de la patronal de la petita empresa (CECOT), Antoni Abad, va mostrar el panorama actual i les perspectives de futur de la petita empresa industrial a Catalunya i va assenyalar que la competitivitat en un país és un sumatori de molts ingredients com el bon govern, la transparència, l'educació, la innovació, l'ambient de negoci i les infraestructures.

El secretari general de la Federació d'Indústria i dels Treballadors Agraris de la Unió General de Treballadors (FITAG_UGT), Antonio Deusa, i el secretari general d'Indústries de la Confederació Sindical de Comissions Obreres, Agustín Martín, van expressar la greu preocupació per la pèrdua d'ocupació industrial i per la deslocalització de plantes que pot suposar l'evolució de l'energia i els seus preus a Espanya i a Europa.

Tres sectors clau:metal·lúrgic, energètic i químic

La presidenta d'ALCOA Espanya, Rosa García Piñeiro, va analitzar les perspectives de futur del sector metal·lúrgic i va exposar en detall el cas de l'alumini com un exemple de risc de deslocalització industrial, en gran part pel preu de l'energia. Les plantes d'ALCOA a Espanya són les més competitives del món en termes d'eficiència dels seus empleats, però estan en risc de tancament pels preus i la disponibilitat de l'energia.

Els representants del sector energètic van fer un rigorós diagnòstic de la situació per la qual travessa el sector. El president d'Unesa, Eduardo Montes, va descriure la gravetat i les causes del dèficit de tarifa a Espanya. Per part seva, el president de Sedigas, Antoni Peris, va informar de la situació del sector gas a Espanya i va defensar la importància de la connexió per gasoducte amb França pels Pirineus com a via per reduir la dependència europea del gas rus.

Finalment, el director general de la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (FEIQUE), Juan Antonio Labat, va aportar dades sobre la importància del sector químic a Catalunya i a Espanya i va alertar sobre la vulnerabilitat respecte dels costos econòmics i la garantia de subministrament de l'energia. Va destacar la caiguda de la inversió en el sector a Espanya i va esmentar casos concrets (com ara BASF) de deslocalització d'indústries des de la Unió Europea cap als Estats Units.

Alternatives de resposta

El professor titular d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i president del Pacte més Indústria, Joan Trullén, va explicar el contingut del Pacte per a la Indústria de Catalunya, que inclou aspectes importants relatius a l'energia.

Finalment, l'assessor del director d'Energia de la Comissió Europea, Samuel Furfari, va reclamar un gran canvi en la política energètica i de clima de la Comissió Europea i va destacar que els preus de l'energia, la seguretat de subministrament i les interconnexions del mercat interior són fonamentals per a la reindustrialització del continent. La supervivència de la indústria europea depèn d'això.

140 professionals assistents

Van assistir al curs prop de 140 professionals i va ser clausurat pel Magnífic Rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, el catedràtic de Recursos Energètics de la Universitat de Barcelona, Mariano Marzo i el director general de la Fundació Gas Natural Fenosa, Martí Solà.

Fundació Gas Natural Fenosa

La Fundació Gas Natural Fenosa, fundada el 1992, orienta les seves activitats a la sensibilització i l'educació mediambientals i a la promoció de l'ús responsable de l'energia. Fa cursos de formació i promou activitats culturals orientades a la preservació i difusió del patrimoni històric i cultural del sector i disposa d'un arxiu històric amb més de 3.000 metres de prestatgeries catalogades, considerat un dels arxius d'empresa més significatius del país.

Les seves activitats internacionals es duen a terme a Algèria, Argentina, Brasil, Colòmbia, Costa Rica, Mèxic, Marroc, Itàlia i Moldàvia.


Barcelona, 4 de juliol de 2014.

Arxius relacionats