El MAC inaugura l'exposició itinerant “ICAL, 25 anys en imatges”, un recorregut visual per la història recent de Castella i Lleó

Data
04-09-2014
Categoria
Notícia corporativa
Tema

La mostra fotogràfica, que recull 32 instantànies seleccionades de l'arxiu de l'agència de notícies de Castella i Lleó - ICAL, es podrà visitar fins al proper dia 14 de setembre al Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa.

  • L'exposició, que s'emmarca en els actes commemoratius del 25è aniversari de l'agència ICAL, pretén contribuir a la posada en valor de la fotografia periodística com a recurs artístic de primer ordre.

El Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC) acull, des d'avui, l'exposició “ICAL, 25 anys en imatges”, una selecció de fotografies de premsa fetes durant aquest primer quart de segle de vida de l'agència de notícies de Castella i Lleó - ICAL.

Aquesta mostra fotogràfica ofereix un punt de vista diferent del treball del reporter gràfic, i extreu la imatge captada amb una finalitat periodística d'aquest context informatiu i obre, d'aquesta manera, una reflexió sobre la mirada subjectiva del professional.

El conseller de la Presidència de la Junta de Castella i Lleó, José Antonio de Santiago-Juárez, el vicepresident i conseller de Presidència, Administracions Públiques i Justícia de la Xunta de Galicia, Alfonso Rueda, el delegat del Govern a Galícia, Samuel Juárez, i el regidor d'Economia, Hisenda i Concessions de l'Ajuntament de la Corunya, Roberto Coira, van inaugurar l'exposició.

Hi van assistir, a més, el conseller delegat del grup Promecal, Gregorio Méndez, i el director de l'agència ICAL, Luis Miguel Torres, i el delegat general de Gas Natural Fenosa a Galícia, Manuel Fernández Pellicer.

La mostra, que s'organitza en parells de fotografies que permeten un diàleg estètic i conceptual, mira d'extreure aquestes imatges del context informatiu per al qual, de manera efímera, van ser seleccionades i exhibides davant de l'opinió pública, per elevar-les, ara, a una dimensió artística. Aquesta consideració sobre els punts de vista de la imatge fotogràfica és l'eix sobre el qual s'ha creat la narració d'aquesta exposició composta per 32 instantànies seleccionades de les prop de 300.000 que formen l'arxiu de l'agència ICAL.

L'exposició, que estarà oberta al públic fins al proper 14 de setembre, ha estat dirigida en la seva faceta artística per l'editor gràfic de l'agència ICAL, Eduardo Margareto, i ha disposat de la col·laboració de Gas Natural Fenosa, la Junta de Castella i Lleó, Renfe i l'Obra Social ”La Caixa”.

ICAL, 25 anys explicant històries

La fotografia de premsa és, indefectiblement, subjectiva, fins i tot dins del context informatiu. I ho és perquè després de la imatge hi ha una percepció personal del mateix professional, que assumeix l'encàrrec concret de la redacció o capta un fet imprevist sense que, en aquell mateix moment, hi hagi cap altra persona o indicació. Només hi és ell, davant la realitat. Les imatges d'un reportatge, però també les que sustenten la força comunicativa d'una notícia, són fragments creatius d'un fotògraf. Constitueixen mirades personals a una mateixa existència, però vista des de diferents angles.

La proposta expositiva d'“ICAL, 25 anys en imatges”, suposa la descripció creativa d'una realitat desposseïda dels condicionaments de la immediatesa que exigeix l'activitat periodística i la voràgine informativa diària.

ICAL constitueix avui l'agència de notícies més important de Castella i Lleó. És un proveïdor de continguts informatius, fotografies i infografies, de referència d'aquesta comunitat, amb una estructura caracteritzada per una forta presència al territori. Amb motiu del 25è aniversari, l'agència ha volgut renovar el seu compromís social amb el desenvolupament de diverses iniciatives. Així doncs, ICAL ha dissenyat una sèrie d'exposicions de fotografia que estan recorrent diverses localitats d'Espanya i que ara es presenta al Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC) a la Corunya.

Sobre el Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC)

El Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC) és un centre multidisciplinari de cultura contemporània amb projecció nacional i internacional.Un espai dinàmic, flexible i obert que combina l'activitat expositiva amb la integració i la participació ciutadana, a fi d'estimular la creació artística dins de tots els àmbits culturals.El MAC vol ser l'expressió del compromís que manté la multinacional energètica amb la societat, en àrees d'educació, joventut, benestar social, art, cultura i recerca, més enllà de la seva activitat empresarial. En aquest sentit, el MAC és, a més, element diferenciador i generador d'identitat per a la companyia.

Al llarg dels últims anys, el MAC s'ha consolidat no només com a seu expositiva, sinó també com un lloc de trobada per a artistes, aficionats i públic, i ofereix un ampli programa d'activitats culturals, educatives, socials i artístiques que inclouen exposicions temporals, cicles de conferències, tallers per a escolars i per a professionals.Destaca també l'àmplia activitat del museu en el camp de l'acció social, amb un singular programa de participació social a través de l'art contemporani adreçat a persones amb discapacitat.

La Corunya, 3 de setembre del 2014

Arxius relacionats