El Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC) inaugura a Barcelona "Totes les coses del món", del fotògraf Ricky Dávila

Data
09-10-2014
Categoria
Notícia corporativa
Tema

La mostra recull una selecció de 46 fotografies en blanc i negre amb forts contrastos, de les quals sis són poemes fotografiats.

  • L'exposició es podrà visitar a la sala d'exposicions de la seu de Gas Natural Fenosa a Barcelona (plaça del Gas, 1) fins al 6 de març de 2015.

El Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC) ha inaugurat avui, a Barcelona, l'exposició "Totes les coses del món", del fotògraf Ricky Dávila (Bilbao, 1964). L'exposició es podrà visitar a la sala d'exposicions de la seu de Gas Natural Fenosa a Barcelona (plaça del Gas, 1) fins al proper 6 de març de 2015. L'acte d'inauguració ha disposat de la participació de la directora del MAC, Carmen Fernández Rivera, i del mateix artista, Ricky Dávila.

A cavall entre la fotografia i la poesia, l'artista proposa un projecte particular de descens i introspecció personal dut a terme entre els anys 2010 i 2013. "Totes les coses del món" està plantejat com un treball fotogràfic en el qual l'autor combina el seu imaginari visual amb la seva poesia escrita al llarg d'una cuidada selecció de 46 fotografies, de les quals sis són poemes fotografiats. El projecte complet consta de 88 imatges, entre les quals l'autor ha fet una selecció per a aquesta exposició a Barcelona, i el projecte expositiu s'ha completat amb un llibre editat per a l'ocasió.

El títol de l'exposició evoca el descobriment de l'escenari propi (els éssers estimats, la família, la memòria...) com a mesura del cosmos. Flueix, a més, una idea subscrita per l'autor: "El temps, molinet infatigable, redueix tot record al miratge d'una mera il·lusió".

Més en sintonia amb la metàfora i la poesia que amb els cànons editorials, l'exposició consagra l'autor com a poeta visual a la recerca d'ànimes, rostres, emocions i històries captivadores. Amb unes fotografies dotades d'una extraordinària força visual, "Totes les coses del món" torna a donar fe d'una de les màximes de Ricky Dávila, segons la qual les imatges han de fer somiar i despertar curiositats.

Gas Natural Fenosa vol donar suport i potenciar l'extensa activitat del seu Museu d'Art Contemporani tant a Galícia, seu d'aquest espai expositiu, com allà on la companyia desenvolupa la seva activitat empresarial a Espanya i al món. Es tracta d'exportar l'ampli ventall d'opcions expositives que ofereix anualment el Museu i permetre que les obres exposades puguin ser contemplades per públics diversos.

Durant els mesos que duri la mostra de Ricky Dávila a Barcelona, com ja va fer en les anteriors exposicions, el Museu oferirà visites comentades per a grups i persones que individualment ho sol·licitin, i engegarà un singular programa de participació social i educativa a través de l'art contemporani, en relació amb l'obra d'aquest artista basc, adreçat a educadors, escoles i persones amb diversitat funcional.

Un artista vinculat al món de l'arquitectura

Ricky Dávila (Bilbao, 1964) és llicenciat en Biologia a la Universitat del País Basc, però aviat la fotografia es va revelar com la seva autèntica vocació. Es va graduar al prestigiós International Center of Photography de Nova York, el 1990, i al llarg d'una dècada va conrear el terreny del reportatge, amb treballs publicats a escala nacional i internacional.

Entre 1991 i 2000, va treballar per al diari El Sol, va col·laborar amb El País Semanal, va ser editor gràfic de la revista EGM i membre de la desapareguda agència Cover.
D'entre els guardons més significatius amb què ha estat distingit el seu treball, en destaquen el Fotopres, II World Press Photo i Ortega y Gasset. Actualment, compagina la seva feina personal amb la direcció del Centre de Fotografia Contemporània de Bilbao.

Ricky Dávila és autor dels llibres de fotografia Ricky Dávila, Nubes de un cielo que no cambia i Ibérica, Alakrana, Manila y Retratos. En paral·lel, el seu treball ha donat peu a una vintena d'exposicions individuals entre les quals figuren "Ibèrica", "Manila", "Núvols d'un cel que no canvia", "Els objectes perduts", "Lux Dubia", "No vodka on the Moon", "Retrats" i "Ricky Dávila".

L'amor, la mort, l'amistat i el pas del temps són alguns dels principals temes als quals recorre l'artista, que fuig dels dictats del mercat.

El Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC)

El Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC) és un centre multidisciplinari de cultura contemporània, un espai dinàmic, flexible i obert, que combina l'activitat expositiva amb la integració i participació ciutadana, a fi d'estimular la creació artística dins de tots els àmbits culturals.

Al llarg dels darrers anys, el MAC s'ha consolidat no només com a seu expositiva, sinó també com a lloc de trobada per a artistes, aficionats i públic, i ofereix un ampli programa d'activitats culturals, educatives, socials i artístiques que inclouen exposicions temporals, cicles de conferències, tallers per a escolars i per a professionals. Destaca també l'àmplia activitat del museu en el camp de l'acció social, amb un singular programa de participació social a través de l'art contemporani adreçat a persones amb discapacitat.

Gas Natural Fenosa disposa d'un museu d'art contemporani amb projecció nacional i internacional i amb una oferta d'activitats variada, suggeridora i de qualitat. El MAC vol ser l'expressió del compromís que manté la multinacional energètica amb la societat, en àrees d'educació, joventut, benestar social, art, cultura i recerca, més enllà de la seva activitat empresarial. En aquest sentit, el MAC és, a més, element diferenciador i generador d'identitat per a la companyia.

 

 

Barcelona, 9 d'octubre de 2014