Gas Natural Fenosa va assolir un acord per comprar CGE, la major distribuïdora d'electricitat i gas de Xile, per 2.600 milions d'euros

Data
12-10-2014
Categoria
Notícia corporativa
Tema

La multinacional energètica espanyola, que va assolir prèviament un acord amb els propietaris del 54,19% del capital social de la Compañía General de Electricidad, SA (CGE) de Xile, pel qual es comprometen a acudir a l'oferta pública d'adquisició que es llançarà a aquest efecte, assoleix la major compra internacional de la seva història.

  • GAS NATURAL FENOSA llançarà una oferta pública d'adquisició pel 100% del capital social a un preu de 4.700 pesos xilens per acció en la major OPA que s'ha dut a terme en aquest país.
  • Amb aquesta adquisició, el grup espanyol entra en el negoci energètic de Xile, de manera que enforteix la seva presència a Llatinoamèrica amb més de 2,5 milions de clients, i distribueix electricitat al 40% del mercat xilè. Addicionalment, a través de la seva filial TRANSNET, és el primer operador de xarxa d'alta tensió de Xile; mitjançant GASCO distribueix GLP a Xile i Colòmbia, i a través de METROGAS distribueix gas natural a Xile.
  • L'operació s'emmarca en objectius d'internacionalització i creixement de GAS NATURAL FENOSA en el negoci de distribució d'energia en països amb potencial desenvolupament de la generació elèctrica i que permeten capturar sinergies en el negoci midstream de gas, d'acord amb el que anuncia el pla estratègic 2013-2015, i d'enfortiment i consolidació de la seva posició a Llatinoamèrica.

GAS NATURAL FENOSA i els accionistes majoritaris de la societat xilena Compañía General de Electricidad, SA (CGE) formada per Grupo Familia Marín, Grupo Almería i Grupo Familia Pérez Cruz, que representa aproximadament el 54,19% del capital social, han subscrit un contracte de promesa de compravenda en virtut del qual la multinacional energètica espanyola es compromet a llançar una oferta pública d'adquisició (OPA) sobre la totalitat del capital social de CGE i els venedors a vendre irrevocablement les seves accions en el marc d'aquesta oferta.

L'oferta, que es fa pel 100% de les accions de CGE a un preu en efectiu de 4.700 pesos xilens per acció i està subjecta, entre altres condicions habituals, a aquest tipus d'operacions, es preveu que es tanqui durant la segona quinzena de novembre.

En cas d'assolir un grau d'acceptació del 100%, l'adquisició implicaria un desemborsament d'aproximadament 2.600 milions d'euros. La mida total de l'operació, inclosos el deute consolidat de CGE i la participació minoritària de les seves filials, és d'aproximadament 6.000 milions d'euros.

L'adquisició per part de GAS NATURAL FENOSA suposarà la major operació de compra internacional efectuada per la multinacional energètica espanyola en tota la seva història, i també la major compra d'una utility a Llatinoamèrica.

L'entrada en un mercat energètic clau

Per a GAS NATURAL FENOSA, aquesta operació suposa una fita estratègica clau perquè li permet entrar al mercat energètic de Xile des d'una posició de lideratge, a través de la principal empresa de distribució d'electricitat i gas del país, que disposa de més de 2,5 milions de clients i que distribueix electricitat al 40% del mercat xilè, inclosa part de la capital, Santiago de Xile.

Amb l'adquisició de CGE, la multinacional energètica espanyola serà present en el negoci energètic a set de les nou majors urbs de Llatinoamèrica i a les cinc capitals principals del continent (Bogotà, Buenos Aires, Mèxic DF, Rio de Janeiro i Santiago de Xile).

L'operació suposa un pas més en el compliment dels objectius de creixement inclosos en el pla estratègic de Gas Natural Fenosa, ja que reforça la seva posició en distribució de gas i electricitat a Llatinoamèrica.

Des del punt de vista financer, l'operació no altera la solidesa financera de la companyia i accelera el compliment dels objectius compromesos en el pla estratègic 2013-2015, aportant actius i negocis de gran qualitat.

Sobre Grupo CGE

Compañía General de Electricidad, SA (CGE) és la capdavantera d'un dels grups energètics integrats més importants del país. Concentra gairebé tota la seva activitat en el sector elèctric i gasista a Xile (des d'Arica a Port Williams), Argentina (a quatre províncies) i a Colòmbia (26 dels 32 districtes en l'activitat de distribució de gas liquat).

En el mercat d'electricitat, la companyia és responsable de la distribució del 40% de l'energia elèctrica i satisfà la demanda del 43% dels consumidors de Xile, amb més de 2,5 milions de clients, i és el primer operador de xarxa d'alta tensió amb una quota de mercat del 35% i més de 3.400 quilòmetres de línies.

Així mateix, disposa d'una participació directa en GASCO, una de les tres principals distribuïdores de GLP amb un 27% de quota de mercat, i METROGAS, la principal distribuïdora de gas del país amb més de 580.000 clients, i s'assegura una sòlida posició al mercat de gas natural liquat (GNL) a través de la seva participació en la terminal de Quintero.

L'EBITDA de CGE durant l'exercici 2013 va assolir els 743 milions de dòlars, dels quals un 96% correspon a la seva activitat al mercat energètic xilè.

Sobre Gas Natural Fenosa

GAS NATURAL FENOSA és una de les companyies multinacionals líders al sector del gas i l'electricitat, és present a més de 25 països, disposa de més de 20 milions de clients i té una potència instal·lada de 15,4 gigawatts. És la companyia integrada de gas i electricitat més gran d'Espanya i l'Amèrica Llatina, líder en comercialització de gas natural a la península Ibèrica i primera distribuïdora de gas natural de l'Amèrica Llatina. Amb una flota de nou vaixells metaners, és un operador de referència de GNL/GN de la conca atlàntica i mediterrània, on opera 30 bcm.

La companyia va tancar l'exercici 2013 amb un EBITDA de 5.085 milions d'euros i una sòlida posició al mercat internacional d'aprovisionament i comercialització de gas.


Barcelona, 12 d'octubre de 2014

Enllaços relacionats