El MAC inaugura l'exposició "La finestra i el mirall", un repàs de l'hiperrealisme suggeridor de la pintora alemanya Karin Kneffel

Data
17-10-2014
Categoria
Notícia corporativa
Tema

La mostra, que estarà oberta al públic fins al proper 8 de febrer de 2015, presenta una selecció de 41 pintures dels últims anys de la trajectòria de l'artista.

El Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC) inaugura avui l'exposició "La finestra i el mirall", de l'artista alemanya Karin Kneffel (Marl, Alemanya, 1957), una cuidada selecció de 41 pintures espectaculars que recorren els darrers anys de la seva trajectòria artística i donen fe del seu art suggeridor i la seva obsessió verista pels detalls.

"La finestra i el mirall" tracta principalment el tema de la mirada; aquest paper de la mirada voyeurista de l'observador es perfila amb més detall a les obres, vistes des de l'exterior a través de finestres i que mostren la privacitat de l'interior d'una casa, en l'arquitectura, que s'inspiren en les cases construïdes per Mies van der Rohe o en la pròpia naturalesa, i pinten jardins que es veuen a través de vidres entelats i sobre els quals ha dibuixat amb el dit o per on rellisquen gotes de pluja.

Kneffel inclou, amb certa freqüència, a les seves obres més recents, fotogrames de llargmetratges del cineasta Alfred Hitchcock, entre els quals figuren The Man Who Knew Too Much, Sabotatge o Torn Curtain. Inspirada per Hitchcock, l'artista va fer una sèrie de sis quadres en els quals aconsegueix crear una atmosfera inquietant emmarcada a la zona del Rhur, on va viure la seva infantesa.

L'exposició, que estarà oberta al públic fins al proper 8 de febrer de 2015, també inclou una revisió d'uns altres dos grans temes en el treball de Kneffel: les pintures de fruita i les pintures de foc. Sota aquest últim epígraf s'alberga la peça més antiga de l'exposició, que data de 1996. La selecció també inclou un grup de petites pintures amb éssers humans, de 2005, i tres petites peces de pescadors de l'any 2003.

 

L'hiperrealisme suggeridor de Karin Kneffel

Karin Kneffel és una artista la pintura, inquietant i capaç de sublimar la realitat que ens envolta, de la qual està marcada per la qualitat tècnica. El realisme, pròxim a l'hiperrealisme, sobresurt en la seva obra, que s'apropa conceptualment al món del barroc. Al llarg de la seva trajectòria artística, Kneffel ha abordat temes propis de la pintura costumista, amb paisatges, representacions d'animals, natures mortes o interiors, amb la motivació de fer que allò aparentment familiar i quotidià es converteixi en inèdit als ulls del públic. Partint d'un objecte visible, transforma la seva realitat objectiva en una nova realitat que neix de la mirada i la consciència de l'artista.

Deixebla avantatjada de l'alemany Gerhard Richter, un dels noms més influents de l'art de l'últim mig segle, Karin Kneffel ha compaginat la seva trajectòria artística amb l'exercici de la docència en centres d'Alemanya i estrangers (professora visitant a les acadèmies de belles arts de Bremen i Reykjavík, a Islàndia, així com Munic). Anteriorment, ha estat becària d'institucions prestigioses d'Alemanya, Itàlia i França.

Ha dut a terme nombroses exposicions individuals (la primera, el 1984 a la Galerie Rüdiger Schöttle, a Munic, Alemanya), entre les quals destaquen, com les més recents, les celebrades al Gagosian Gallery (2012), Kunsthalle Tübingen (2010) i el Kunstmuseum Haus Esters de Krefeld (2009). El MAC va presentar l'obra de Karin Kneffel, per primera vegada a Galícia, el 2006, en una exposició col·lectiva sobre pintura alemanya.

Sobre el Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC)

El Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC) és un centre multidisciplinari de cultura contemporània, un espai dinàmic, flexible i obert, que combina l'activitat expositiva amb la integració i participació ciutadana, a fi d'estimular la creació artística dins de tots els àmbits culturals.

Al llarg dels últims anys, el MAC s'ha consolidat no només com a seu expositiva, sinó també com a un lloc de trobada per a artistes, aficionats i públic, i ofereix un ampli programa d'activitats culturals, educatives, socials i artístiques que inclouen exposicions temporals, cicles de conferències, tallers per a escolars i per a professionals.Destaca també l'àmplia activitat del museu en el camp de l'acció social, amb un singular programa de participació social a través de l'art contemporani adreçat a persones amb discapacitat.

Gas Natural Fenosa disposa d'un museu d'art contemporani amb projecció nacional i internacional i amb una oferta d'activitats variada, suggeridora i de qualitat. El MAC vol ser l'expressió del compromís que manté la multinacional energètica amb la societat, en àrees d'educació, joventut, benestar social, art, cultura i recerca, més enllà de la seva activitat empresarial. En aquest sentit, el MAC és, a més a més, element diferenciador i generador d'identitat per a la companyia.