El MAC inaugura el projecte expositiu "...from portrait to self-portrait..." del fotògraf gallec Antonio Nodar

Data
24-10-2014
Categoria
Notícia corporativa
Tema

La mostra, que estarà oberta al públic fins al proper 25 de gener de 2015, presenta prop de 200 díptics formats per retrats fotogràfics a artistes gallecs i la seva reinterpretació de la imatge a manera d'autoretrat.

El Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC) inaugura avui, a la Corunya, l'exposició "...from portrait to self-portrait...The Galicia Album", del fotògraf gallec Antonio Nodar, una mostra que inclou prop de 200 obres, díptics formats per retrats fotogràfics en blanc i negre que Nodar ha fet a artistes gallecs i la reinterpretació de la imatge, a manera d'autoretrat, que aquests han fet amb plena llibertat. L'exposició estarà oberta al públic fins al proper 25 de gener de 2015.

El projecte expositiu d'Antonio Nodar va començar el seu camí el 1996 a partir de la idea de fotografiar una sèrie d'artistes que, després de rebre el seu propi retrat en blanc i negre, estableixen un diàleg creatiu en què la resposta a la pregunta formulada mitjançant el retrat fotogràfic es respon a través de la intervenció de l'artista. Noms com Antoni Tàpies, Javier Mariscal o Joan Brossa van respondre a l'original crida que el fotògraf gallec va iniciar fa gairebé vint anys tant a artistes gallecs com internacionals, generant obres que donen una nova dimensió a la fotografia mitjançant intervencions a manera de collage, il·lustració o altres tècniques.

"...from portrait to self-portrait..." ha continuat creixent i expandint-se per diferents països, i són més d'un miler els artistes que han volgut fer actuacions sobre els retrats que Nodar els ha fet. El fotògraf ha recorregut Àsia, Amèrica i Europa convocant creadors a formar part d'aquest curiós experiment, sempre sota un estricte sentit d'igualtat: el gènere o el currículum dels artistes no són un criteri ni determinant ni excloent per a la seva participació.

L'exposició, que es presenta al MAC, inclou els retrats i autoretrats d'una llarga llista d'artistes gallecs, des de fotògrafs fins a escultors, passant per dibuixants, pintors o artesans. Alguns noms: Alberto Rodríguez Fariña, Álvaro Muñoz Ledo, Ana Cancela Muras, Baldomedo Moreiras, Beatriz Ansede Bonome, Beatriz Clara, Pinto & Chinto, Carmen Senande, etc.

Del retrat a l'autoretrat, els diàlegs creatius d'Antonio Nodar

Antonio Nodar neix el 1954 a Baíñas, Vimianzo (Galícia), encara que en l'actualitat resideix a Londres. Comença la seva formació artística com a actor dins de la companyia de teatre Ditea, de Santiago de Compostel·la, que continua a la Jacques Lecoq Theatre School de París.

Ha treballat com a fotògraf de premsa per a El Diari de Barcelona, Agencia EFE, El Mundo i Ajo Blanco, entre d'altres. És cofundador de KRA (Kol·lectiu de Recerques Artístiques), i del projecte "Art Claustrofòbic". Des de 2001 ha desenvolupat diverses activitats en col·laboració amb Elsa Peretti Foundation i Nando Peretti Foundation.

Antonio Nodar comença el seu macroprojecte artístic "...from portrait to self-portrait..." el 1996, prenent retrats en blanc i negre d'artistes a través d'Europa, primer, i després viatjant a Àsia i Amèrica. Nodar lliura una còpia en paper del retrat perquè els artistes puguin reinterpretar lliurement la fotografia inicial, a manera d'autoretrat. Després, les imatges s'ajunten per completar un diàleg personal entre la fotografia inicial i la imatge manipulada. El resultat és un document social fotogràfic únic, que reflecteix els diferents estils i sensibilitats d'artistes de diferents disciplines, edats, nacionalitats i cultures.

El projecte es va presentar per primera vegada a Barcelona el 1997, i contenia 97 retrats i autoretrats, i va obtenir el Premi a les Exposicions en Galeries d'Art d'aquell any, concedit per l'Associació Catalana de Crítics d'Art. Disset anys més tard, el projecte, que s'ha presentat en ciutats com Colònia (Alemanya), Londres (Anglaterra), Blainville (França), Kathmandu (Nepal), San Salvador (El Salvador) o Vimianzo (Galícia), assoleix prop d'un miler d'artistes participants.

Sobre el Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC)

El Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC) és un centre multidisciplinari de cultura contemporània, un espai dinàmic, flexible i obert, que combina l'activitat expositiva amb la integració i participació ciutadana, a fi d'estimular la creació artística dins de tots els àmbits culturals.

Al llarg dels últims anys, el MAC s'ha consolidat no només com a seu expositiva, sinó també com un lloc de trobada per a artistes, aficionats i públic, oferint un ampli programa d'activitats culturals, educatives, socials i artístiques que inclouen exposicions temporals, cicles de conferències, tallers per a escolars i per a professionals.Destaca també l'àmplia activitat del museu en el camp de l'acció social, amb un singular programa de participació social a través de l'art contemporani adreçat a persones amb discapacitat.

Gas Natural Fenosa disposa d'un museu d'art contemporani amb projecció nacional i internacional i amb una oferta d'activitats variada, suggeridora i de qualitat. El MAC vol ser l'expressió del compromís que manté la multinacional energètica amb la societat, en àrees d'educació, joventut, benestar social, art, cultura i recerca, més enllà de la seva activitat empresarial. En aquest sentit, el MAC és, a més, element diferenciador i generador d'identitat per a la companyia.

 

La Corunya, 23 d'octubre de 2014